“Telehaid” (“30 Rock”) on kiire tempoga ja terava huumoriga komöödiasari, mis keskendub kaootilisele televisioonitööstusele ja selle telgitagustele. Sarja keskmes on TGS with Tracy Jordan nimeline sketšikomöödia ning selle tootmise telgitagused, kus peaosatäitja Liz Lemon peab toime tulema keeruliste näitlejate, suurte egode ja karismaatilise, kuid karmi ärimehest ülemusega (Alec Baldwin).Sarja nimi on lühend 30 Rockefeller Plazast, pilvelõhkujast Manhattanil, kus asub tegelikult NBC stuudio. Sarja formaadiks on pool tundi kestev ühekaamera komöödia. 

Tugevalt Tina Fey enda kogemustel põhinev sari pälvis kriitikute kiituse oma nutika stsenaariumi ja meeldejäävate tegelaskujude eest, võites ohtralt auhindu ja minnes teleajalukku kui üks parimaid situatsioonikomöödiaid.

 

Saa tuttavaks sarja põhitegelastega!

 

Liz Lemon (Tina Fey) – Liz Lemon on sarja keskmes oleva "The Girlie Show" (hiljem TGS with Tracy Jordan) peaprodutsent ja stsenarist, kes peab tegelema kaootilise saatega, hoides samal ajal ohjes oma ebastabiilseid ja nõudlikke kolleege. Liz on naljakas, intelligentne ja pragmaatiline, kuid tema isiklik elu jääb sageli töö tõttu tahaplaanile. Ta võitleb pidevalt töö- ja eraelu tasakaalustamisega. Liz ei karda oma imelikku ja kohmakat külge, kuid unistab samas klassikalisest õnnelikust elust. Tina Fey põhines oma tegelaskuju loomisel paljuski enda kogemustel Saturday Night Live'i produtsendina. Fey ammutas inspiratsiooni ka mitmetest tugevatest ja vaimukatest naistest, kellega ta koos töötas, ning võttis selle rolliga kommenteerida nii televisiooni tootmise absurdsust kui ka tänapäeva naistele esitatavaid ootusi.

 

 

Jack Donaghy (Alec Baldwin) – Jack on suurkorporatsiooni NBC Universal asepresident, kes võtab Liz'i saate oma tiiva alla ja üritab seda oma ärimehelike võtetega edule suunata. Jack on karismaatiline ja terava mõistusega ning tal on tugevad konservatiivsed vaated. Oma positsiooniga kaasneva võimu ja prestiiži tõttu omab ta Lizile autoriteeti, kuid samas tekib neil mentor-sõprussuhe, mis toob välja Jacki pehmema poole. Alec Baldwin pälvis oma rolli eest palju tunnustust ja mitmeid auhindu. Jacki tegelaskuju inspireerisid reaalsed telekompaniide juhid, kes on tuntud oma karmide ärivõtete ja domineeriva isiksuse poolest. Baldwin on öelnud, et Jacki enesekindlus ja läbinägelikkus toovad esile koomilisi situatsioone, eriti tema ja Liz'i erinevate maailmavaadete tõttu.

 

 

Tracy Jordan (Tracy Morgan) – Tracy on hullumeelne ja ekstsentriline koomik, kes liitub The Girlie Show'ga, tuues saatesse ebastabiilsust ja palju ootamatuid hetki. Tracy on tuntud oma absurdsuse ja kaootilise eluviisi poolest, ning tema ekraaniväline elu on sama pöörane kui ekraanil. Tal on pidevalt probleeme, mis ulatuvad rahalistest raskustest kuni isikliku vastutuse vältimiseni. Tracy Morgan lõi oma tegelaskuju suuresti omaenese kogemustest, olles ise keeruline ja vastuoluline koomik, kellel on olnud omajagu väljakutseid ja skandaale. Morgan tõi sellesse rolli oma loomuliku koomilise ande ja eneseiroonilise stiili.

 

 

Jenna Maroney (Jane Krakowski) – Jenna on The Girlie Show üks algseid staare ja Liz'i parim sõber, kuigi nende sõprus on tihti keeruline Jenna pideva tähelepanuvajaduse ja edevuse tõttu. Ta on ülimalt egotsentriline, muretsedes pidevalt oma välimuse, karjääri ja kuulsuse pärast. Jenna kipub sageli liialdama oma saavutuste ja emotsioonidega, mistõttu tekib tal konflikte teistega, eriti Tracyga, kuna nad võistlevad ekraanil tähelepanu nimel. Jane Krakowski on öelnud, et Jenna tegelaskuju esindab Hollywoodi stereotüüpe ja äärmuslikku enesearmastust. Krakowski mängib Jenna osa täiuslikult, rõhutades tegelaskuju ülepakutud eneseimetlust ja koomilist absurdust.

 

 

Kenneth Parcell (Jack McBrayer) – Kenneth on assistent, kes on täis optimismi ja naiivsust. Ta on südamega pühendunud oma tööle ja usub siiralt, et televisioon on suurem kui elu ise. Tema lapselik entusiasm ja järeleandmatu töökus muudavad ta armastusväärseks ja tihti koomiliseks tegelaseks, kes paistab olevat igavene idealist isegi siis, kui asjad tema ümber lagunevad. Jack McBrayer mängib Kennethi suure südamlikkusega, lisades rolli omaenda lõbusalt naiivset ja optimistlikku iseloomu. Kenneth on sageli koomiline kontrast teiste tegelaste sarkasmi ja küünilisuse kõrval, tuues saatesse süütuse ja headuse.

 

 

  • Rachel Dratch - mängib 30 Rock sarjas mitmeid meeldejäävaid ja veidraid kõrvalrolle. Algselt pidi ta kehastama Jenna Maroney tegelaskuju, kuid see roll anti hiljem Jane Krakowskile. Vaatamata sellele jäi Dratch sarja juurde ja ilmub mitmetes väikestes, ent meeldejäävates osades. 

    Tema olulisemad rollid 30 Rockis:

    Sinine Mees – Esimeses episoodis kehastas Dratch Blue Man Groupi esinejat, kes sattus olukorda, kus ta tahtmatult mõjutab Tracy Jordani vaimset seisundit.

    Barbara Waltersi paroodia – Dratchi üks kuulsamaid etteasteid oli tema naljakas paroodia tuntud ajakirjanikust Barbara Waltersist, matkides tema eripärast kõnemaneeri.

    Elizabeth Taylor – Dratch kehastas karikatuurselt kuulsat näitlejannat Elizabeth Taylori, kes satub stseenis koomilisse olukorda, püüdes auhinnagalal tähelepanu varastada.

    Kasside taltsutaja – Ühes episoodis mängib Dratch naist, kes on spetsialiseerunud kasside taltsutamisele ekraanil esinemiseks, lisades sarja veidrat tagatubade huumorit.

    Dr. Beauvoir – Dratch kehastab teadlast, kes koos Kenneth Parcelliga uurib kummalisi juhtumeid hoones, muutes süžee veidraks ja absurdseks.

    TGS-i sketšide tegelased – Sarja jooksul esines Dratch mitmes TGS with Tracy Jordan (sarja sees olev fiktiivne saade) sketšis, kus ta mängis sageli üle võlli ja kummalisi tegelasi.

    Rachel Dratchi mitmekülgsus ja võime mängida äärmuslikke karaktereid tegi temast olulise osa 30 Rocki absurdihuumorist ja tema osatäitmised lisasid sarjale lõbusat dünaamikat.

 

Komöödiasari “Telehaid” (“30 Rock”) naerutab igal argiõhtul telekanalis Duo 6.