Maailma ühe edukaima komöödiasarja «Sõbrad» edu näikse voogedastusajastu saabumisega üha jätkuvat. 1. juunist näeb sarja otsast peale ka Kanal 2s. Kuidas aga on seriaali näitlejail vahepeal läinud ning millega nad täna tegelevad?

Lootusetust romantikust paleontoloog Ross Gellerit, kes on ühtlasi Monica tegelaskuju vanem vend, kehastav David Schwimmer on New Yorgis sündinud juudi päritolu ameeriklane, kelle jaoks osatäitmine «Sõprades» sai läbimurderolliks pärast küllaltki leiget näitlejakarjääri algust, kust ei puudunud ei pikad rollipausid ega tüütud juhutöödki, mis end otsival näitlejal leiva laual ja hinge sees aitasid hoida. Nagu tänaseks 53-aastane Schwimmer muuhulgas Graham Nortoni jutusaates on meenutanud, tuli tal omal ajal aastaid ettekandjatööd teha ning seda koguni Romeo-kostüümis ning rulluiskudel. 

Mis on Schwimmeri puhul tähelepanuväärne, on asjaolu, et kuigi näitlemisega alustas ta juba 10-aastaselt, kui tema pere kodulinna hülgas ning teisele poole riiki Los Angelesse kolis, ei olnud ta alguses, tähelennu tipus ega ole justkui praegugi täielikult veendunud, et ekraanistaari elu tema jaoks just see õige on. Jõuka juristipaari lapsena olid Schwimmeril kõik eeldused liikuda näitlejateel privileegidega palistatud rada pidi: ta sai võimaluse käia Beverly Hillsi eliitkeskkoolis ning nagu muuseas võtta vanameister Ian McKelleni Shakespeare'i näitlemistunde. Kuigi näitlemist, eriti teatrist ning just Shakespeare'i esitamisest sai Schwimmeri kirg juba teismelisena, ei suutnud ta kohaneda Beverly Hillsi rikkurite mõttelaadiga ning on öelnud, et tundis end koolis alati autsaiderina. Et edukas oli ta lisaks lavale ka reaalainetes, oli suuresti kahe jalaga maa peal seisvate edukate vanemate soovitusel kaalumisel ka arstiamet.

Niisiis otsustaski tulevane seriaalistaar 16-aastasena kuulsuste allee ja Hollywoodi peibutava sära Chicago sumeduse vastu vahetada, kus käia ülikoolis ning tegeleda teatriga. Ometi ei läinud ta õppima arstiteadust ega muud maalähedast ala, vaid omandas 1988. aastal bakalaureusekraadi hoopis teatri ja kõnekunsti alal ning asutas kohe lõpetamise järel ka oma teatrikompanii Lookingglass Theatre Company. Chicago-aastad aga olid suutnud uue tuule sisse puhuda unistuste tiibadesse ning toona 22-aastane Schwimmer võttis taas jalge alla Hollywoodi tee. Läks veel kuus märkimist oluliseltmitte väärivate rollide rütmis möödunud aastat, enne kui saabus kuldne pilet otse tippu ehk kutse «Sõprade» prooviesinemisele.

«Sõprade» eduga saabunud tähelend oli Schwimmeri jaoks sama plahvatuslik ja kõrgelennuline nagu teistelegi, kuid jäi sarja lõppedes pealtnäha justkui kängu. Miks nii? Legendi kohaselt ei suutnud mees, nagu kooliajalgi, kohaneda hollywoodiliku mõtteviisiga ning jäi alati veidi kuulsust pelgama, mis omakorda pidurdas tema edenemist Hollywoodi mäest üles ronimisel. 

Globaalses hittseriaalis mängimise kõrvalt (mille 10 hooajaga teenis näitleja endale muljetavaldava varanduse, mis hoiab siiani tema n-ö turuväärtust üleval) astus ta üles kümmekonnas filmis (välja arvatud 1997. aasta filmis «Mehed mustas», kus talle pakuti hiljem Will Smithile läinud peaosa) ning ka pärast seriaali lõppu tegi siin-seal rolle, kuid näitlemise kõrval kulus tal üha enam energiat ja tähelepanu hoopis režissööriambitsioonile. Muuseas, kümmekond «Sõprade» osagi on tema lavastajakäe all valminud. Filmilavastajana sai näitleja käe ametlikult valgeks 2007. aastal, kui ilmus tema brittidega kahassse tehtud debüütfilm «Run Fatboy Run» – komöödia, milles mängivad Simon Pegg ja Hank Azaria.

Pärast paari keskpärast filmi jättis Schwimmer 2014. aastast lavastajaunistuse sinnapaika ning pöördus tagasi näitlemise juurde ning targasti tegi, sest ees ootas mitu olulist verstaposti, millest tuhanded näitlejad vaid unistama jäävadki. 

2016. aasta tõi mehele kogu maailmas tähelepanu pälvinud rolli tõsielul põhinevas seriaalis «American Crime Story», kus saabus erakordne võimalus kehastada advokaat Robert Kardashiani, kes kaitses kurikuulsas kohtuasjas oma parimat sõpra, jalgpallitäht O.J. Simpsonit. Robert Kardashian oli, nagu nimigi ütleb, tänaste meediamogulite Kim, Kourtney ja Khloe Kardashiani isa – naiste lapseealised tegelaskujud jooksevad sarjast ka läbi. Emotsionaalselt ränk ja pingeline roll tõi Schwimmerile ohtralt tunnustavat tähelepanu ning ka Emmy-nominatsiooni parima meeskõrvalosa eest lühiseriaalis.

Juba lähiajal saab kunagist Rossi näha aga juba uues rollis ning seda brittide toodetud komöödiasarjas «Intelligence», mis räägib kahest arvutinohikust, kes asuvad lahendama küberkuritegusid.

Erinevalt enamikust «Sõprade» näitlejatest ei ole Schwimmeri isiklik elu kõmuveergusid täitnud ning tema erategemised jäid avalikkuse eest valdavalt peidetuks kuni 2007. aastani, mil sai teatavaks näitleja suhe endast 20 aastat noorema inglise kunstniku Zoë Buckmaniga. Paar abiellus 2010. aastal ning neile sündis 2011. aastal tütar Cleo. 2017. aastal paar lahutas.

Üks imetlusväärne asjaolu Schwimmeri puhul on lisaks tema tagasihoidlikule natuurile veel ka asjaolu, et ta on võtnud enda hingeasjaks võidelda naiste ja laste vastase vägivalla ning seksuaalse ahistamisega. Näitleja on aktiivselt tegelev Santa Monica vägistamisohvrite keskuse juures ning võitleb nn korgijookide keelamise eest, mille abil sooritatakse palju nn kohtinguvägistamisi. Ühtlasi on ta aidanud Iisraeli päritolu naisautori- ja režissööri Sigal Avini ahistamise teemalisi töid USA turule suunata.

Loomulikult on üheks peatseks suurprojektiks ka Schwimmeri puhul «Sõprade» kokkutulekuosa HBO Maxis, mille tiitrites ta ka produtsendina figureerib. Episoodi filmimine peaks viimastel andmetel toimuma suve lõpus. Võtetele oodatakse ka publikut, ent see eksklusiivne võimalus antakse vaid loosi teel nende vahel, kes on osalenud sarja heategevuskampaanias, mille eesmärgiks on toetada koroonapandeemias kannatanuid.

Alates 1. juunist hakkab Kanal 2 argiõhtuti kell 21 näitama armastatud teleseriaali «Sõbrad» (Friends).

Sari hakkab Kanal 2s jooksma alates päris esimesest episoodist, mis jõudis esmakordselt eetrisse 1994. aasta 22. septembril USA telekanalil NBC. Kokku on seriaalil 10. hooaega ning 236 episoodi, millest viimane jooksis tele-eetris 2003-2004. 

Lustakas komöödia jälgib kuueliikmelise 20ndates eluaastates sõpruskonna elu ja sekeldusi kiire elutempoga New Yorgis ning tegi ülemaailmselt kuulsaks nende osatäitjad: sarjast said tuule tiibadesse näitlejad Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry ja David Schwimmer. 

Loe lisa Elu24st: https://www.elu24.ee/6976991/kuidas-david-schwimmer-tousis-rulluiskudel-ettekandjast-kardashianide-perepeaks